Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Falugazdász hálózat és agrárinnováció

falugazdasz halozat agrarinnov

A székelyföldi agrárium fejlesztésében, a versenyképes agrárkezdeményezések megalapozásában és támogatásában nagyon fontos szerepet tölthet be a nemrég megalakult, három megyét átfogó falugazdász hálózat. A három megye együttműködése nyomán megalakult Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, valamint a magyar kormány anyagi támogatásával elindult új falugazdász hálózat esélyt kínál arra, hogy az új szakmai hálózat – fölvállalt alaptevékenységéhez kapcsolódóan – szerepet vállaljon a térségi agrárinnovációban is.

Alapítványunk tevékenységében a székelyföldi térségben való megjelenés első pillanatától kezdve kiemelt célkitűzésként jelent meg a térségi agrárszektort támogató tudástranszfer, legyen szó egyetemi szintű vagy felnőttképzésről, szakmai fórumok és tapasztalatcserék, illetve hálózatok szervezéséről, ismeretterjesztésről, technológiai innovációról. Ilyen irányú tevékenységünk 2011óta még hangsúlyosabban és célirányosabban zajlik, éves agrárinnovációs projektek formájában, amelyek a képzéstől a térségi agrárinnováció kutatásáig, a szakmai és tudományos publikációk kiadásától a tanulmányutak programszerű szervezéséig egyre szélesebb spektrumban zajlanak. Új, az eddigi térségi agrárinnovációs feladatvállalást magasabb szintre emelő kezdeményezésünk a Tangazdaság kialakítása, amely eszközparkja és tevékenysége révén a termelési és műszaki technológiák széles spektrumában kínál ismeretszerzési, gyakorlási, kapcsolatépítési lehetőséget tanulók, agrártermelést tervezők, illetve agrártermelést végzők számára egyaránt.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a térségi agrárium sokszereplős, változó és összetett ágazat, amelyben megfér egymás mellett a korszerű és a tradicionális szemlélet, a kisléptékű és önfenntartásra törekvő családi gazdaság és az üzemszerűen működő farm. De az is látható, hogy fokozatosan teret nyer az olyan középszintű gazdálkodási gyakorlat, amelynek szereplői már számolnak az innovációs kihívásokkal, akik az agráriummal már nem a lebecsült és nehéz fizikai munkavégzést azonosítják, hanem sokkal inkább a korszerű technológiát és innovációt, az értékteremtést, a kitörési lehetőséget, és nem utolsósorban azt a rendkívüli esélyt is, amelyet a digitális eszközök és eljárások hasznosítása jelenthet.

Az induló székelyföldi falugazdász hálózat jelentős ösztönzést adhat a térségi agrárinnovációs folyamatoknak. Alapítványunk az ezen téren szerzett térségi szakmai tapasztalataival, képzési, tudományos és tudástranszfer programjaival,egyetemi-szakmai kapcsolatrendszerével támogatja a falugazdász hálózat megerősödését és térségi szerepvállalását.

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

eea

psr cimlap