Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Gödöllői tanévnyitó Csíkszeredában

tanévnyitó1

Szeptember 28-án ünnepélyesen megnyitották a Szent István Egyetem csíkszeredai kihelyezett vidékfejlesztési agrármérnök és vadgazda mérnök mesterképzéseinek 2018/19-es tanévét az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában. Az egyetemi és alapítványi vezetőkön kívül megtisztelte a rendezvényt jelenlétével Borboly Csaba megyeelnök mellett Lászlófy Pál, az Alapítvány kurátora, az RMPSZ örökös, tiszteletbeli elnöke is. A tanévnyitó keretében átadásra kerültek a vadgazda mérnök mesterképzésben elsőként végzett hallgatók diplomái is. Mint ahogyan a megnyitó során elhangzott, a gödöllői egyetem 1991-ben, a magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként indította el Székelyföldön kihelyezett képzéseit. 2012-ben hiánypótló vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzést, majd 2016-ban vadgazda mérnök mesterképzést indított az egyetem Csíkszeredában. Képzési partnere immár 27 éve a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány. Az együttműködés évtizedei alatt több száz székelyföldi fiatal szerzett korszerű tudást és értékes diplomát Csíkszeredában.

A megnyitó során felidézésre kerültek Sarány Istvánnak, a Hargita Népe újságírójának a lap 2014. június 16-i számában megjelent mondatai is: „ A rendszerváltás után számos kezdeményezés született a felsőoktatásnak a Székelyföldön való meghonosítására, magyar állami intézmények indítottak távoktatási tagozatokat, számos fiatalnak biztosítva a továbbtanulás, a magyar szaknyelv elsajátítása lehetőségét, diplomával igazolt tudást. A gödöllői Szent István Egyetem elöljárói voltak az úttörők, no meg a Dr. György Antal nevével fémjelzett Pro Agricultura Hargitae Alapítvány, mint fogadó intézmény. Áldásos tevékenységük révén létjogosultságot nyert a felsőoktatási intézmény létesítésének gondolata, s a megvalósítás érdekében azóta ritkán tapasztalt közösségi összefogás alakult ki a magyar kormányzat, a hazai magyar politikum, önkormányzatok és civilszervezetek között. Az eredmény pedig szép lassan beérett: Csíkszeredában megnyílt az egyetem első oktatási helyszíne...”

Alapítványunk vezetősége nevében eredményes tanévet kívánunk mind a Szent István Egyetem, mind a Sapientia EMTE tanárainak és hallgatóinak Csíkszeredában!

tanévnyitó4.JPGtanévnyitó1.JPGtanévnyitó3.JPGtanévnyitó2.JPG

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

eea

psr cimlap