Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Élőben követhették Csíkszeredából a PREGA-t

prega1

Akár tudomásul akarjuk venni, akár nem, az informatika a költséghatékony mezőgazdasági termelésben is vezető szerepet kap. Ugyanakkor a hozzájuk kapcsolódó eszközök és technológiák sorában az önvezető traktorok, okos vetőgépek és a vetések növényegészségügyi helyzetét felmérő drónok csak a kezdetet jelentik. A precíziós gazdálkodás és agrárinformatika jelenlegi állásába tegnap a székelyföldi agrárszakemberek is betekintést nyerhettek.

A gödöllői Szent István Egyetem online videóközvetítésének köszönhetően élőben követhették tegnap Csíkszeredából, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány székhelyéről Magyarország legnagyobb precíziós gazdálkodási és agrárinformatikai konferenciájának (PREGA) előadásait a székelyföldi – Hargita és Kovászna megyei – agrár- és vidékfejlesztési szakemberek. A csíkszeredai helyszínhez hasonlóan csatlakoztak a konferencia résztvevőinek táborába az egyetem másik két külhoni oktatási helyszínén, a Beregszászon és Zentán tartózkodó agrárszakemberek és egyetemi hallgatók is.
A konferenciát megnyitó Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében leszögezte: korszakhatárhoz érkezett az agrárium, ugyanakkor a mezőgazdaságban az utóbbi tíz év alatt nagyobb változás történt, mint az elmúlt három évszázadban. A korszerű informatikai és számítástechnikai fejlesztések alkalmazása más termelőágazatokhoz hasonlóként a mezőgazdasági és az élelmiszerszektorban is mindennapossá és hangsúlyossá váltak. A tárcavezető úg y vélte, azok a gazdálkodók, akik hagyományos szántóföldi növénytermesztést vagy állattartást folytatnak, a következő évtizedekben olyan versenytársakat kapnak, amikkel eddig még nem találkoztak. Fazekas az új kihívót élelmiszer-vegyipar- nak nevezte. Emlékeztetett, már megjelentek azok a termesztési technológiák, amelyek növények, zöldségek, vagy éppen a műhúsok előállítását az ipari parkokban levő termelőcsarnokokban végzik. Kifejtette, ahhoz, hogy a hagyományos gazdálkodást, mezőgazdasági termelést folytatók versenyképessége megmaradjon, a költségek optimalizálása és a termelés hatékonyabbá tétele érdekében a precíziós gazdálkodás eszközeinek alkalmazása elengedhetetlen – hangsúlyozta a magyar agrártárca-vezető. 


A precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket és a robotika jövőt formáló szerepét a Budapestre meghívott szakelőadók a tegnapi egész napos konferencián több, párhuzamosan zajló szekcióülésen tekintették át. A Csíkszeredából becsatlakozott hallgatók, mezőgazdasági szakemberek az egyetem online közvetítésén keresztül a szántóföldi szekció előadásait követhették.

 

Májusban Csíkban is műhelykonferenciát szerveznek

A precíziós gazdálkodás a digitális technológia és az agrártermelés összekapcsolását jelenti. A hasznosítási területek sokfélék: a tápanyag-utánpótlástól a növényvédelemig, a talajmintavételtől az öntözés optimalizálásáig, a vetéstől a precíziós terményszárításig sokféle megoldás ösztönözheti mikro- és makroszinten egyaránt a digitális megoldások által támogatott korszerű, helyspecifikus gazdálkodás térnyerését. A szakértők véleménye ma már egybehangzó abban a tekintetben, hogy ez az összekapcsolás elkerülhetetlen, és rövidesen átalakítja az agrárium minden szegmensét. A változás igazán fontos tartalmát azonban nem csupán a digitális eszközök és szoftverek alkalmazása jelenti, hanem az ehhez kapcsolódó szemléletváltás. A precíziós gazdálkodás térnyerése egyszerre jelez szemléleti és technológiai fordulatot. Ennek a folyamatnak a székelyföldi támogatása érdekében a Pro Agricultura Hargitae Alapítvány ez év májusában Csíkszeredában szakmai bemutatókkal egybekötött műhelykonferenciát szervez.
„Nem véletlen, hogy alapítványunk szerepet vállal ennek az aktuális és fontos agrártematikának a szakmai népszerűsítésében. A szakértők egyre szélesebb köre ért egyet abban, hogy a precíziós gazdálkodás már rövid távon és széles körben teret fog nyerni. A változás oka egyszerű. Egyre több élelmiszerre van szükség, és a precíziós gazdálkodás a termelés két kulcsfontosságú tényezőjére tud nagymértékű hatást gyakorolni: a hatékonyságra és a jövedelmezőségre. Jelentős versenyelőnyt biztosít azok számára, akik hamarabb ráfelelnek erre a kihívásra. A precíziós gazdálkodás iránt ma már a székelyföldi térségben is többen érdeklődnek, és alapítványunk kiemelten fontosnak tartja, hogy a térségi agrárinnovációt támogató tevékenységébe ezt a szakmai területet is belefoglalja” – olvasható a Pro Agricultura Alapítvány honlapján közzétett dokumentumban.

 

 

szerkesztő: Domján Levente
forrás: Hargita Népe
fotók: Domján Levente, AgroIT, SZIE Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központ

 

sziekavik_prega_1.jpgagroit_2.jpgagroit_1.jpg

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

eea

psr cimlap