Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Agrárkonferencia: napirenden a precíziós gazdálkodás

PREGA

Egyedi szakmai programot kínál Alapítványunk a székelyföldi agrártermelők számára! A “PREGA - Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia” szervezőivel kialakított együttműködés alapján a rendezvény két egymást követő programja on-line kapcsolat formájában Csíkszeredában is követhető lesz a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány székhelyén (Taploca út 20. szám, 15-ös terem). A rendezvény időpontja 2018. február 21. (szerda), kezdési időpontja az Alapítvány előadótermében 10 óra.

Ebben az évben negyedik alkalommal kerül sor Budapesten a PREGA - Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciára. Ez a rendezvény nagyon jelentős szakmai elismertségnek örvend, előadóként felsorakoztatja a szakma legnevesebb szakértőit. A rendezvényen köszöntőt mond Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter,Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.
A Csíkszeredából on-line követhető Programok:
• 10-11.30: Plenáris előadások
• 12.15-től: Szántóföldi szekció I. – Gépesítés és szaktanácsadás
A Konferencia teljes Programja az alábbi linken érhető el:
https://www.agroinform.hu/prega_program

A Csíkszeredából on-line követhető előadások Programja a csatolt PDF anyagban olvasható.

Természetesen nem véletlen, hogy Alapítványunk szerepet vállalt ennek az aktuális és fontos agrártematikának a szakmai népszerűsítésében. A szakértők egyre szélesebb köre ért egyet abban, hogy a precíziós gazdálkodás már rövid távon és széles körben teret fog nyerni. A változás oka egyszerű. Egyre több élelmiszerre van szükség, és a precíziós gazdálkodás a termelés két kulcsfontosságú tényezőjére tud nagymértékű hatást gyakorolni: a hatékonyságra és a jövedelmezőségre. Jelentős versenyelőnyt biztosít azok számára, akik hamarabb ráfelelnek erre a kihívásra. A precíziós gazdálkodás iránt ma már a székelyföldi térségben is többen érdeklődnek, és Alapítványunk kiemelten fontosnak tartja, hogy a térségi agrárinnovációt támogató tevékenységébe ezt a szakmai területet is belefoglalja.

A precíziós gazdálkodás a digitális technológia és az agrártermelés összekapcsolását jelenti. A hasznosítási területek sokfélék, már most, a kezdeti időszakban is. A tápanyag utánpótlástól a növényvédelemig, a talajmintavételtől az öntözés optimalizálásáig, a vetéstől a precíziós terményszárításig sokféle megoldás ösztönözheti mikro- és makroszinten egyaránt a digitális megoldások által támogatott korszerű, helyspecifikus gazdálkodás térnyerését.

A szakértők véleménye ma már egybehangzó abban a tekintetben, hogy ez az összekapcsolás elkerülhetetlen, és rövidesen átalakítja az agrárium minden szegmensét. A változás igazán fontos tartalmát azonban nem csupán a digitális eszközök és szoftverek alkalmazása jelenti, hanem az ehhez kapcsolódó szemléletváltás is! A precíziós gazdálkodás térnyerése egyszerre jelez szemléleti és technológiai fordulatot. Ennek a folyamatnak a székelyföldi támogatása érdekében Alapítványunk ez év májusában Csíkszeredában szakmai bemutatókkal egybekötött műhelykonferenciát szervez.

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

eea

psr cimlap