Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Indul a Kárpát-medencei Falugazdász Program

Immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Összefogás Fórumot Budapesten. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) rendezvényén minden év december 5-én összegyűlnek az agrártárca kapcsolatrendszerében tömörülő külhoni agrárszervezetek. A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány a kezdetektől állandó résztvevője az eseménynek. 

A program Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntőjével indult, melyet Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszéde követett. Felszólalt az eseményen Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke és Sebestyén Csaba országgyűlési képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviseletében. A magyarországi agrártárca nevében továbbá az illetékes, nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Tóth Katalin köszöntötte a vendégeket. Helyettes Államtitkár Asszony beszédében elmondta, hogy rendkívül büszke arra a külhoni hálózatra, melyet 2012 óta folyamatosan épít a minisztérium. A felszólalók kiemelték, hogy a nemzeti összetartozás mind lélekben, mind tettekben központi szerepet tölt be a Kárpát-medencei magyarság életében. Az együttműködés és kapcsolatépítés mellett kiemelten fontos a térségi tudástranszfer. A cél egy olyan erős egység létrehozása, mely kulturális, gazdasági és társadalmi értelemben is összeköt magyart magyarral határon innen és túl. 

Az esemény egyik kiemelt témája volt az agrártárca jövőre induló Kárpát-medencei Falugazdász Programja. A rendszer az FM külhoni kapcsolati hálóján keresztül hivatott segíteni a határon túli magyar gazdák mindennapjait és előrehaladását. A falugazdász-hálózat kiépítése és a szükséges képzések megszervezése, valamint a szakmai tartalom kialakítása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Szent István Egyetem bevonásával történik. A VI. Kárpát-medencei Összefogás Fórum keretében Dr. Fazekas Sándor miniszter úr ünnepélyesen kötött megállapodást a falugazdász programban érintett külhoni szervezetek vezetőivel, köztük alapítványunk elnökével, dr. János Zsuzsannával. 

A program szakmai előadásokkal és tanácskozással folytatódott, majd a Kincsem című film vetítése következett, a napot pedig kötetlen közös vacsora zárta. 

 

fotó: Földművelésügyi Minisztérium

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

eea

psr cimlap