Gyorslinkek

  • Vitaindító
  • Felhívás
  • Tájékoztató
  • Felhívás
  • Csíkszeredai mesterképzés

Login

Top Panel

Vadgazda mérnök hallgatók tanulmányútja Székelyföldön

A Szent István Egyetem Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központ, valamint a csíkszeredai székhelyű Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány támogatásával a Vadvilág Megőrzési Intézet hallgatói és oktatói egy székelyföldi tanulmányúton vettek részt 2017. április 27-től május 1-ig.

20170508

Az első szakmai programra Nagygalambfalván került sor. A csoportot Gyerkó Levente polgármester úr köszöntötte, és a falu bemutatása mellett helyi termékekkel meg is vendégelte. Az első szakmai előadást Marmureanu Bíró Leonard vadászati igazgató tartotta. A 11 hivatásos vadászt foglalkoztató egyesület nem csak a vadgazdálkodásért, vadászatért, hanem az állami vizek felügyeletéért, és azok horgászati ellenőrzéséért is felel. A területen vadászati szempontból a nagyvadfajok (gímszarvas, vaddisznó, őz) a fontosak. Jelentős a nagyragadozó állományuk, azonban hátrányosan érintette működésüket, hogy ezekre a fajokra jelenleg nem lehet vadászni. A természetvédelem szervezetének romániai rendjét Isan Csongor, a Zöldfolyosó Egyesület elnöke mutatta be. Az egyesület több erdélyi Natura 2000 védett terület gondnoka, így a Nagygalambfalva határában található környékért is ők felelnek. Az ezzel együtt járó feladatokat az önkormányzattal és a vadásztársasággal együttműködve látják el. Az előadások után megtekintettük a védett terület legértékesebb részét, a Rák-tavát és annak úszó szigetét is.

Pénteken dr. Demeter János kalauzolta végig a csoportot a Székelyföldi Vadászati Kiállítás tárlóin. A múzeumban részletes és rendkívül érdekes előadásában egyszerre kaptunk bepillantást a helyi vadgazdálkodás, vadászat történetéről és jelenéről. A medvebőr trófeák hamisításáról és a kommandói (Kommandó Székelyföldön, Kovászna megyében található település) nagy bikákról szóló történetek a következő napokra is beszédtémát adtak. A lézeres vadászat kipróbálása után az Óriás-pincetetőn tettünk kirándulást, és az ott található, rendkívüli tér-kompozícióban a Háromszéki Magyarok Parkjában ismerkedtünk Székelyföld történetével. A szakmai program végén rövid időre csatlakoztunk a sepsiszentgyörgyi városi napok forgatagához, ahol Sárkány Árpád, a Vadászati Múzeum alapítójának vendégei voltunk.

Szombaton – Gergely András nyugdíjas történelemtanár segítségével – további ismeretekkel gazdagodtunk Székelyföld és Csíkszereda történetével kapcsolatban. Megtekintettük a Mikó várat, a csíksomlyói kegytemplomot és kolostort, majd Erdély és Gyimes határán a hajdani államhatár védelmét szolgáló Árpád vonalat is. Gyimesbükkön a monarchia határ előtti utolsó őrházát, a híres 30-as Őrházat és a felette magasodó Rákóczi várromot is felkerestük.

Vasárnap Csergő Ottó, a Gyilkos-tó-Nagyhagymás Nemzeti Park természetvédelmi őre vezetésével megismerhettük a nemzeti park működését és a területen folyó gazdálkodási formákat. Eközben szétnézhettünk a Pongrác-tetőről (1256 m), megismerhettük a Gyilkos-tó kialakulásának történetét és csónakázhattunk is a fenyőtörzsek között. Bejártuk a Békás-szorost, majd a Mária kilátóból is rácsodálkozhattunk a tájra. A program értékét tovább emelte, hogy a sziklafalon sikerült zergéket is megfigyelni, majd jó vadgazdáktól, vadbiológustól elvárhatóan hullatékukat is összegyűjtöttük, ami az intézet gyűjteménytárát gyarapítja.

Hétfőn hazafelé Korondon álltunk meg, hogy a fazekas falu termékeit is megismerhessük.

Utunk során rácsodálkozhattunk Székelyföld szépségeire, beleláthattunk az itt folyó vadgazdálkodási és természetvédelmi munkákba, megismerhettük az itt élő emberek történelmét és számos történetét. Köszönjük mindazoknak, akik támogatták és segítették ennek a programnak a létrejöttét. Külön köszönjük a Szent István Egyetem Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központjának, valamint a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítványnak mindazt a segítséget, amit a program során kaptunk!

Dr. Heltai Miklós
egyetemi docens
VadVilág Megőrzési Intézet
Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

(Forrás: SZIE.hu)

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

eea

psr cimlap